miercuri, 9 martie 2011

La Naţional Arena se pregătește montarea acoperișului


Noul stadion va fi finalizat cel mai târziu în luna iunie. Au mai rămas de montat acoperişul, lifturile  de acces şi de amenajat suprafaţa de joc. Guvernul va continua finanţarea în condiţiile în care bugetul de la Primăria Capitalei a fost diminuat cu 235 de milioane de lei.

Vremea tot mai bună permite accelerarea lucrărilor de finalizare la Naţional Arena, stadionul care urmează a găzdui la 11 august meciul amical al tricolorilor cu Argentina. Scaunele au fost montate în proporţie de 88%, iar acum se lucrează la întinderea cablurilor care vor susţine acoperişul retractabil şi cubul de deasupra terenului de joc. 

Destul de complicată, operaţiunea respectivă va fi efectuată de specialişti care au experienţă în domeniu - pe stâlpii de susţinere au fost montate cricuri hidraulice care vor trage cablurile.

În paralel, se lucrează la finisajele interioare din zona VIP, partea administrativă, vestiare, sălile de conferinţe, utilităţi şi holuri - instalaţia electrică şi cea de climatizare au fost montate în plafon, gresia şi faianţa fixate.

La stadion se munceşte practic non-stop, zilnic fiind implicaţi peste 400 de lucrători. În plus, ieri a demarat şi operaţiunea de înlăturare a dalelor de pe aleile de acces. „Nu avem niciun motiv să fim îngrijoraţi. Stadionul va fi gata la timp. Am primit asigurări din partea tuturor celor implicaţi în realizarea lui", a declarat Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, pentru „Adevărul". Părerea sa este împărtăşită şi de Doinel Lefter, şef Serviciul Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei sectorului 2.   

„Guvernul va aloca fonduri pentru stadion"

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a trimis luni o scrisoare deschisă reprezentanţilor vieţii politice româneşti în care a propus tuturor factorilor de decizie o întâlnire pentru rezolvarea cât mai rapidă a continuării finanţării lucrărilor la Naţional Arena. Îngrijorarea acestuia a fost cauzată de faptul că, în urmă cu o săptămână, Consiliul General al Capitalei a decis diminuarea bugetului destinat finalizării acestui obiectiv.

Edilul a precizat că instituţia pe care o conduce poate contribui la finalizarea proiectului prin urgentarea autorizaţiilor de construcţie, pre-recepţionarea lucrărilor şi, dacă e cazul, finanţarea lor.
„Inspectorii noştri evaluează săptămânal stadiul construcţiei astfel încât să nu pierdem timp cu recepţia finală a stadionului. Interesul Primăriei noastre e de a nu menţine pe terenul administrativ un şantier deschis".

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat pentru „Adevărul" că nu va răspunde invitaţiei primarului sectorului 2 pentru că instituţia pe care o conduce nu are nicio legătură cu finanţarea noului stadion. „În calitate de preşedinte al organizaţiei PDL Bucureşti, vă spun că există un contract între Primăria Capitalei şi Guvernul României în privinţa finanţării, iar Guvernul îşi va onora obligaţia".

"Vom sprijini finalizarea construcţiei stadionului prin urgentarea anumitor acte legislative."
Mihai Atănăsoaie
prefectul Capitalei

"Vrem să amenajăm şi zonele exterioare, în urma unui concurs de arhitectură, împreună cu Ambasada Marii Britanii."
Neculai Onţanu
primarul sectorului 2

"Nu avem niciun motiv să fim îngrijoraţi. Stadionul va fi gata la timp. Am primit asigurări din partea celor implicaţi. "
Mircea Sandu
preşedintele FRF

Evacuarea se va face în 15 minute

-Naţional Arena va avea 55.000 de locuri, 42 de loje, 190 de locuri în parcarea subterană şi 13.000 de locuri în parcarea exterioară.
-Structura stadionului cuprinde 67.000 metri pătraţi de beton şi 7.200 de tone de armătură.
-Elementele prefabricare din beton însumează 25.000 metri pătraţi.
-Construcţiile metalice cântăresc 2.500 de tone, iar cablurile metalice 700 de tone.
-Suprafaţa construită desfăşurată va avea 108.420 metri pătraţi, suprafaţa faţadei 3.900 metri pătraţi, iar suprafaţa acoperişului
29.600 metri pătraţi.
-La tribuna I vor fi şase etaje, iar la peluză, trei. Accesul la parcarea subterană, la etajele tribunei oficiale, precum şi la vestiare
se va face cu ajutorul unor lifturi.
-Evacuarea stadionului se va face în circa 15 minute, pe 40 de scări.
-În interiorul arenei vor fi şapte puncte de poliţie, tot atâtea de prim-ajutor şi unul de pompieri.

Urmează acoperişul
Acoperişul interior mobil va avea o suprafaţă de 9.650 metri pătraţi, iar folia transparentă din policarbonat, care va fi rezistentă la incendii, va fi de 4.000 metri pătraţi. Aceasta va fi amplasată pe cabluri de oţel, de ele urmând a fi fixate în centru, deasupra terenului de joc, şi nacela centrală care va cântări circa 40 de tone.

De ea se vor lega şi cele patru ecrane video, fiecare cu o suprafaţă de 30 metri pătraţi. Estimate iniţial la 119 milioane de euro, costurile stadionului au crescut la 234 de milioane de euro deoarece în proiectul iniţial n-a figurat montarea unui acoperiş retractabil, schimbându-se şi structura de rezistenţă.

Acest articol a apărut în cotidianul ”Adevărul” de miercuri, 9 martie.
Foto: Marian-Valentin BURLACU (ADEVĂRUL)

http://www.adevarul.ro/sport/fotbal_intern/National_Arena-gata_la_timp_0_440356574.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MICA OVALIE 1

VIDEO: Au supravieţuit 72 de zile la 4.000 de metri altitudine!