sâmbătă, 27 noiembrie 2010

RUGBY / CUPA ”WW ELLIS”: Înaintea meciului, spectatorii se pot fotografia cu Bill


TEXT și FOTO: Marian-Valentin BURLACU / ADEVĂRUL

Conform tradiţiei, trofeul ce se atribuie campioanei mondiale va putea fi văzut la București, cu ocazia ultimului meci din preliminariile Rugby World Cup. Cupa "William Webb Ellis" poartă numele studentului britanic care a inventat, la colegiul din Rugby, în 1823, unul dintre elementele de bază ale sportului cu balonul oval - sfidând regulile după care se juca "football-rugby"-ul la acea vreme a alergat cu minge în braţe spre terenul advers.

Realizat din argint, placat cu aur, trofeul are 38 de centimetri înăţime și a fost adus joi, la București (bucureștenii se pot fotografia cu el, astăzi, între orele 12.00 și 15.00, la sediul FRR). Pe unul dintre braţele sale se află un satir (demon în mitologia greacă), iar pe celălalt o nimfă, iar pe cupă sunt trecute cuvintele International Rugby Football Board, numele forului mondial devenit între timp IRB, şi "The Webb Ellis Cup".

Decernată echipei Noii Zeelandă, câştigătoare a primei ediţii, în 1987, cupa a fost realizată de firma Garrard's, cea care realizat bijuterii şi obiecte de aur şi pentru Casa Regală din Anglia încă din 1843. Cupa a avut ca inspiraţie un trofeu creat în 1906, de Carrington & Co. din Londra, care, la rândul ei se inspirase după un obiect desenat de Paul de Lamerie, un hughenot francezi ai cărui părinţi fugiseră din Franţa şi se stabiliseră la Londra.

În 1991, după victoria Australiei la Cupa Mondială, Anthony Herbert i-a spus trofeului "Bill", diminutiv de la William, prenumele lui Webb Ellis. De altfel, la ediţia din 1999, găzduită de Ţara Galalilor, selecţionata Wallabies şi-a purtat campania sub sloganul "Bring Back Bill" (Aduceţi-l înapoi pe Bill!"). Iar la final, Australia a reuşit să recucerească trofeul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MICA OVALIE 1

VIDEO: Au supravieţuit 72 de zile la 4.000 de metri altitudine!