vineri, 1 aprilie 2011

GIMNASTICĂ RITMICĂ / FOTO: ”Bărbatul de plastelină”












































Text și foto: Marian-Valentin BURLACU / ADEVĂRUL
Spaniolul Ruben Orihuela (21 de ani) va face o demonstrație la Trofeul ”Irina Deleanu”, la gimnastică ritmică, în acest week-end (2 și 3 aprilie), la București
Gimnastica ritmică a fost, dintotdeauna, un sport rezervat femeilor. A fost fiindcă tinde să nu mai fie. În urmă cu 11 ani, un tânăr spaniol a fost atras de această disciplină. Pasionat de munte, Ruben Orihuela a văzut într-o pauză, la școală, cum mai multe colege de-ale sale făceau niște exerciții. I-au plăcut și a decis să le facă și el. Avea doar 10 ani și nu știa că acel sport este rezervat fetelor.

Firește că decizia lui Ruben de a practica gimastica ritmică a fost ironizată, la început. Apoi, când conducătorii federației din Spania au văzut că el vorbea serios, situația s-a complicat foarte mult. Tânărul nu s-a lăsat însă înfrânt. A pledat pentru organizarea unor întreceri rezervate bărbaților. Și cum Federația Internațională de Gimnastică nici nu permitea, dar nici nu interzicea așa ceva, din 2005 el a participat la Campionatele Spaniei, la categoria Open. Iar în 2007, a devenit pentru prima oară campion național. 

Ruben Orihuela recunoaște că exercițiile și coregrafia nu pot fi, în cazul său, precum cele rezervate femeilor. De asemenea, și pregătirea e alta, reprezentanții sexului tare având mai multă forță și descurgându-se mai bine la sărituri, de pildă. Cu toate dificultățile întâmpinate, el spune că efortul făcut a meritat: ”Cum se simte un bărbat într-o lume atât de feminină? Ca și cum ar fi fost dintodeauna în ea. Antrenorii m-au susținut mereu, iar colegele n-au avut o atitudine discriminatorie față de mine chiar dacă unele dintre ele n-au înțeles de ce nu am ales alt sport. Fotbalul, de pildă”. 

Invitat la a 10-a ediție a Trofeului ”Irina Deleanu”, Ruben Orihuela a acceptat, astfel că gimnastul din Valencia va fi văzut în acest weekend, în Sala Polivalentă din București. La competiție vor participa, pe lângă Ioana Rotar, tânăra care a făcut furori la concursul ”Românii au talent”, Alexandra Piscupescu și Andrada Anton, și pe multipla campioană mondială și europeană Daria Kondakova. Născută în 30 iulie 1991, la Soci, micuța sportivă - are 49 kg și 1,69 m - este deținătoarea titlului suprem cu echipa Rusia, dar și la coardă.

La competiția unde și-au anunțat participarea sportive din 18 țări accesul publicului este liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MICA OVALIE 1

VIDEO: Au supravieţuit 72 de zile la 4.000 de metri altitudine!